Terug naar overzicht

Gemini: Hoe werkt het?

 

Het consortium Northland Power, Siemens, Van Oord en HVC brengt

slimme energie naar Nederland

3

2

6

7

4

9

8

5

11

12

13

14

15

10

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

9

Windturbinegenerator:

Nadat de verbindingskabels zijn gelegd, wordt de Aeolus ingezet voor het transporteren, takelen en assembleren van de laatste onderdelen.

 

Als eerste wordt de toren op de transition piece getakeld en met bouten vastgezet. Daarna wordt de 140 ton zware gondel op de toren gehesen en vastgezet, en ten slotte de drie rotorbladen, die een voor een naar boven worden getakeld. Als alle grote onderdelen zijn geïnstalleerd, kunnen de elektriciteitskabels worden aangesloten en is de turbine klaar voor gebruik.

 

Het innovatieve aero-elastische ontwerp van de bladen kan harde windstoten absorberen doordat de bladen enigszins meebuigen en een deel van de wind verloren laten gaan, waardoor er meer energie gewonnen kan worden, het systeem langer meegaat en de energiestroom stabieler is.

 

Onderhoudstechnici kunnen in de turbines komen via het helikopterplatform boven de gondel of via de gebruikelijke toegang in de toren, die beveiligd is met relingen zodat het ook bij ruwe zee mogelijk is om in de toren te komen.